fbpx

Guru Purnima

Het is vandaag ‘Guru Purnima’, vertelde George Langenberg aan het begin van de yogales. Ik had er nog nooit van gehoord, terwijl ik er dagelijks mee bezig ben. Guru Purnima is het feest waarop Hindoes en Boeddhisten offeren en dankzeggen aan hun goeroe’s (spirituele leraren of gidsen). 

Zo’n gids is vaak dichterbij dan je denkt. In een yogales word je uitgedaagd om de eigen innerlijke leraar te verwelkomen. Door naar jezelf te luisteren en zonder oordeel te constateren wat je van iets vindt, kom je tot nieuwe inzichten en ideeën. Het klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het zeker niet. Door tijdens yin-houdingen de weerstand te ervaren in mijn lichaam ging ik nadenken over de fysieke grenzen waar ik tijdens een les tegenaan liep. Door de bouw van mijn lichaam kon ik bepaalde houdingen niet ‘perfect’ uitvoeren. In een Dandasana wilde ik het liefst volledig dubbelvouwen, in werkelijkheid kwam ik niet verder dan een hele lichte vooroverbuiging. 

Traditionele feestkleding tijdens Guru Purnima in Nepal

Mijn toenmalige docent, Micha van der Klis, leerde mij dat het de uitdaging is om een stapje terug te doen. Terwijl ik gewend was om bij weerstand er juist een schepje bovenop te doen. Maandenlang paste ik mijn nieuwe ‘werkwijze’ toe tijdens de yogalessen. Keer op keer herhaalde ik voor mijzelf dat ik geen mindere leerling was. Hoe hard ik ook probeerde om alsnog helemaal dubbel te vouwen, het lukte niet. Uiteindelijk stond ik mijzelf toe om het van een andere kant te bekijken en zag ik hoeveel ik bereikt had door naar mijzelf te luisteren en niet naar het oordeel van anderen. 

Een zaadje werd gepland en uiteindelijk ontkiemde het! Steeds vaker merkte ik op dat ik anders reageerde op situaties. Hoe ver ik soms over de grens moest gaan om mijn werk te doen. Als journalist word je geleefd door het nieuws. Je hebt dan niet de mogelijkheid om even pauze te nemen. Het nieuws gaat door en de uitzending gaat altijd voor. 

Stapje terug

Ik paste de ‘techniek’ ook toe in andere situaties. Regelmatig onbewust, merkte ik. Soms gebeurde het weloverwogen. Ik had een liefdevol huwelijk en een fantastische baan. Beiden liggen inmiddels achter mij. Omdat ik mezelf niet veroordeelde toen ik constateerde dat ik over grenzen heen moest gaan om de situatie in stand te houden. 

In plaats van nog harder te ‘werken’ om de controle terug te krijgen, nam ik tijd om de situatie te bekijken vanaf een afstand. Hoe pijnlijk beslissingen ook waren (en soms nog steeds zijn!) ik respecteerde van mijzelf dat ik behoefte had om een stapje terug te doen. 

Johan Noorloos zegt altijd dat de echte yogales begint als je van de mat afstapt. En daar is maar een leraar die je om advies kunt vragen: dat ben jijzelf! 

Guru Purnima is belangrijk in India. Ter ere van het feest start de Indiase overheid een campagne om selfies te plaatsen met jouw goeroe!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest